Tarihi Moda İskelesi büyük bir törenle açıldı

Tarihi Moda İskelesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından yapılan restorasyon işlemi tamamlandı. Kadıköy’ün en eski ve simgesel yapıtlarından olan Moda İskelesi İstanbulluları ve Kadıköylüleri ağırlamaya hazır. İstanbul’un en eski iskelelerinden biri olan Moda İskelesi’nin ev sahipliği yapacağı yeni kütüphane; açık hava çalışma alanları, terası ve zengin kitap seçkisiyle Kadıköylüleri ve İstanbulluları ağırlayacak. 250 metrekarelik alanda 87 kişilik kapasitesiyle hizmet verecek olan Moda Kütüphanesi 9 bin eserden oluşuyor.

"İSTANBUL EŞİTLİKÇİ İLKEDEN ASLA VAZGEÇMEYECEK "

 “25 yıl boyunca hani tümden unutulmuş, İBB hizmetlerinin neredeyse yok seviyesinde olduğu bir Kadıköy'ü devraldık. Eski bir Kadıköylü olarak bu yılların kısmen şahidiyim. Ama artık o dönem bitti. Biz Kadıköy'e ne kadar hizmet ediyorsak Sultanbeyli’ye de o kadar hizmet edeceğiz. Eğer Gaziosmanpaşa'yla Bakırköy'ü eşit tutamıyorsanız İstanbul'a belediye başkanlığı yapamazsınız. Bundan sonra İstanbul bu tadı aldı. Bu eşitlikçi ilkeden asla vazgeçmeyecek.

"KASAMIZ BEREKET DOLDU"

“Biz aslında İstanbul'un hakkını İstanbulluya emanet ediyoruz. İstanbul'un hakkını hizmet olarak İstanbulluya akıtıyoruz. İsraftan, kayırmacılıktan, partizanlıktan uzak durdukça İstanbul için daha çok yatırım yapar hale geldik. Vallahi de billahi de İstanbul'un bütçesi kasası bereket doldu. Çünkü israfçılar yok. İsrafçılar yok. Bereket doldu. Ben bazen bu zor koşullara rağmen nasıl bu kadar yatırım yapabiliyoruz diyorum. İnanın ki 16 milyon insanın duası var. Yaradan bizimle beraber. Bir de kasamız sizlerin duasıyla bereket doluyor” 

 MODA İSKELESİ TARİHİ

Moda İskelesi, 35. Osmanlı padişahı Sultan Mehmet Reşat (1844 – 1918) döneminde Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın öncülerinden mimar Vedat Tek tarafından tasarlandı. İki yanı bitkisel bezemelerle süslü kitaphanesinde Osmanlıca “Moda1335” yazılı olan yapının, (1916 – 1919) yıllarında inşa edildiği düşünülüyor. 1930'larda çıkan şiddetli bir fırtına sonrası zarar gören yapı, 1986 yılında yolcu sayısının yetersiz olması nedeniyle kaderine terk edildi.

2000 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve Türkiye Deniz Ticaret Odası Başkanlığı Tarafından Uygulanan Bakım ve onarım yeniden restorasyon çalışmaları yapılarak iskeleyi kurtarma girişimleri başladı. 

2015 yılında hatalı restorasyon işlemlerinden dolayı bakım ve onarımı durdurulan tarihi Moda İskelesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından restore edilerek hizmete açıldı.