Tuncay Tapar
Köşe Yazarı
Tuncay Tapar
 

Gastronomi Turizmi?

Gastronomi önceleri turizm içinde bir faaliyet olarak anılırken, zamanla gastronomi turizmi ismiyle bir kültür turizmi türü olarak karşılaşmaya başladık. Peki ülkemizde gastronomi veya gastronomi turizminin algısı yapılanlarla örtüşüyor mu? İllerimiz bu konularda kendilerini ifade edebiliyorlar mı? Doğru tema, doğru konsept olgusunu yeterince vurgulayabiliyorlar mı? Yoksa düğün dernek misali çal oynasın vur patlasın anlayışımı hâkim. 20 yıllık gazetecilik geçmişim ile ülkemizin birçok lokomotiv sektörlerini tanıdım. 2013 yılından buyana yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren medya grubunun yönetici olarak bu izlenimlerimi sizlere aktarmak istiyorum. Ayrıca bu konuda birçok üniversitesin araştırma konuları arasında yer alan “gastronomi turizmi” başlıklı makaleler gördüm. 2019 yılı sonu itibariyle araştırmacılar tarafından kaleme alınmış 17 proje, 268 bildiri, 161 makale, 18 kitap, 47 tez ve 1 adet sanatsal faaliyet tespit edilmiş. Türkiye’de gastronomi turizmi kapsamında gerçekleştirilen festivallerin ağırlıklı olarak ülkemizde temaları tam anlamıyla anlatılamamakta ve ifade edilememekte.   Aslında gastronomi turizmi yeni yiyecek ve içecek deneyimi kazanmak amacı ile yapılan bir turizm şeklidir. Son yıllarda teknolojinin hızlı bir şekilde her alanda yer alması geleneksel gıdalara ulaşımı zorlaştırmaktadır. Kültürel değerlerin hızlı bir şekilde kaybolmaya başlaması aynı zamanda bu tür kültürel değerlerin gelenekselleştirilerek gelecek nesillere aktarılması gereğini ortaya çıkarmaktadır. Kültürel değerler arasında yörelere özgü gıda maddeleri, sunumları, festivalleri ve bu tür festivallerde yapılan sunumlar tüm dünyada oldukça önem kazanmaya başladı. Son yıllarda kültürel değerleri tanımaya, yaşatmaya yönelik yapılan faaliyetler, gastronomi turizminin yaygınlaşmasına neden olmuştur. Bazı ülkeler gastronomi turizmini ülkelerinin kültürel değerlerinin en önemli parçası olarak değerlendirmeye başlamışlardır. Bu durum tüm dünyada gastronomi turizmi eğilimini arttırmıştır. Ülkemiz gastronomik değerler açısından son derecede zengindir. Türkiye’de gastronomi turizmindeki son yıllardaki faaliyetlerinin ne durumda olduğunu, ülkemizde çok yeni olan gastronomi turizminin öneminin farkına vararak, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Kalkınma Ajansları’na, Kültür Müdürlükleri’ne, Belediye’lere, Sanayi Odaları’na, Ticaret Odaları’na, federasyonlara, derneklere, Basın kuruluşlarına  ve şeflere büyük görevler düşmektedir. Ülkemizin bu alandaki tanıtımları bilinen 5 şef, dört blogger ve üç beş dernekle yapılamayacak kadar önemlidir. Çok geç olmadan... Keyfili okumalar...
Ekleme Tarihi: 03 Kasım 2021 - Çarşamba
Tuncay Tapar

Gastronomi Turizmi?

Gastronomi önceleri turizm içinde bir faaliyet olarak anılırken, zamanla gastronomi turizmi ismiyle bir kültür turizmi türü olarak karşılaşmaya başladık. Peki ülkemizde gastronomi veya gastronomi turizminin algısı yapılanlarla örtüşüyor mu? İllerimiz bu konularda kendilerini ifade edebiliyorlar mı? Doğru tema, doğru konsept olgusunu yeterince vurgulayabiliyorlar mı? Yoksa düğün dernek misali çal oynasın vur patlasın anlayışımı hâkim. 20 yıllık gazetecilik geçmişim ile ülkemizin birçok lokomotiv sektörlerini tanıdım. 2013 yılından buyana yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren medya grubunun yönetici olarak bu izlenimlerimi sizlere aktarmak istiyorum. Ayrıca bu konuda birçok üniversitesin araştırma konuları arasında yer alan “gastronomi turizmi” başlıklı makaleler gördüm. 2019 yılı sonu itibariyle araştırmacılar tarafından kaleme alınmış 17 proje, 268 bildiri, 161 makale, 18 kitap, 47 tez ve 1 adet sanatsal faaliyet tespit edilmiş.

Türkiye’de gastronomi turizmi kapsamında gerçekleştirilen festivallerin ağırlıklı olarak ülkemizde temaları tam anlamıyla anlatılamamakta ve ifade edilememekte.

  Aslında gastronomi turizmi yeni yiyecek ve içecek deneyimi kazanmak amacı ile yapılan bir turizm şeklidir. Son yıllarda teknolojinin hızlı bir şekilde her alanda yer alması geleneksel gıdalara ulaşımı zorlaştırmaktadır. Kültürel değerlerin hızlı bir şekilde kaybolmaya başlaması aynı zamanda bu tür kültürel değerlerin gelenekselleştirilerek gelecek nesillere aktarılması gereğini ortaya çıkarmaktadır. Kültürel değerler arasında yörelere özgü gıda maddeleri, sunumları, festivalleri ve bu tür festivallerde yapılan sunumlar tüm dünyada oldukça önem kazanmaya başladı. Son yıllarda kültürel değerleri tanımaya, yaşatmaya yönelik yapılan faaliyetler, gastronomi turizminin yaygınlaşmasına neden olmuştur. Bazı ülkeler gastronomi turizmini ülkelerinin kültürel değerlerinin en önemli parçası olarak değerlendirmeye başlamışlardır. Bu durum tüm dünyada gastronomi turizmi eğilimini arttırmıştır. Ülkemiz gastronomik değerler açısından son derecede zengindir. Türkiye’de gastronomi turizmindeki son yıllardaki faaliyetlerinin ne durumda olduğunu, ülkemizde çok yeni olan gastronomi turizminin öneminin farkına vararak, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Kalkınma Ajansları’na, Kültür Müdürlükleri’ne, Belediye’lere, Sanayi Odaları’na, Ticaret Odaları’na, federasyonlara, derneklere, Basın kuruluşlarına  ve şeflere büyük görevler düşmektedir. Ülkemizin bu alandaki tanıtımları bilinen 5 şef, dört blogger ve üç beş dernekle yapılamayacak kadar önemlidir.

Çok geç olmadan...

Keyfili okumalar...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve favorimagazintv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.